Not known Factual Statements About cara daftar sdn bhd murah online ssm

Anda juga perlu menetapkan modal berbayar syarikat. Bagi alamat rasmi syarikat, anda boleh menggunakan alamat ofis anda sendiri atau menggunakan alamat setiausaha syarikat sekiranya anda belum lagi mempunyai ofis.

Tidak semua individu layak untuk menjadi pengarah sesebuah syarikat. Antara syarat-syarat untuk menjadi pengarah ialah:-

Jenis perniagaan ini sama seperti Sdn Bhd namun saham syarikat entiti ini boleh ditawarkan kepada orang awam, dan ini bermakna ia boleh disenaraikan di Bursa Saham Malaysia. Selalunya ia memiliki minimum 2 pemegang saham dan jumlah ahli tidak terhad.

Ianya khusus untuk kenderaan awam dan pengangkutan barangan terpilih terus mendapatkan subsidi diesel melalui “fleet card”.

Untuk mereka yang memilih untuk mendaftarkan syarikat mereka dengan pemilikan jenis enterprise ini pula, jangka hayat perniagaan lebih pendek. Sekiranya anda mempunyai seorang lagi rakan kongsi sekalipun, perniagaan anda terpaksa juga dibubarkan sekiranya salah seorang meninggal dunia

Ia harus dikaji dengan teliti serta disusun dengan betul sebelum diserahkan kepada SSM untuk kelulusan.

Jadi pada artikel kali ini pula akan dibincangkan tentang jenis-jenis syarikat yang digariskan SSM untuk mendaftar di bawahnya. Bagi rujukan lebih lanjut untuk jenis syarikat yang wajib didaftarkan dengan SMM, anda boleh layari laman rasmi SSM sendiri.

Kini kesedaran kepentingan pendaftaran perniagaan secara sah di negara ini semakin meningkat. Ini adalah kerana pihak berkuasa yang terlibat telah menjalankan banyak system kesedaran mengenai kepentingan pendaftaran perniagaan. 

Peniaga yang tidak mendaftar dengan SSM boleh dikenakan tindakan di bawah Akta Pendaftaran Perniagaan 1956. Sekiranya disabit kesalahan, peniaga boleh dikenakan hukuman penjara selama dua tahun atau denda RM50,000 atau dikenakan kedua-dua hukuman sekali.

Dokumen pemerbadanan hendaklah dikemukakan kepada SSM dalam tempoh three bulan dari tarikh kelulusan nama syarikat dengan SSM. Permohonan baru bagi carian nama mesti dilakukan jika gagal menyerahkan dokumen pemerbadanan dalam tempoh yang diberikan

Anda juga perlu menyediakan alamat perniagaan yang sah di Malaysia dan menentukan jenis perniagaan yang akan dijalankan.

Asingkan perbelanjaan peribadi kos daftar sdn bhd online murah ssm dan perbelanjaan bisnes. Duit bisnes adalah untuk kegunaan bisnes. Pemilik bisnes perlulah mengambil gaji bagi keperluan peribadi.

Selain itu, syarikat Sdn Bhd juga menawarkan kredibiliti yang lebih tinggi dan ini penting kepada pelanggan, pelabur, dan institusi kewangan berbanding perniagaan individu atau perniagaan perkongsian.

Seperti diterangkan pada bahagian atas, pendaftaran entiti pemilikan tunggal ini tertakluk di bawah Akta Pendaftaran Perniagaan 1956. Kos pendaftaran juga adalah rendah iaitu sekitar RM30 jika menggunakan nama sendiri dan sekitar RM60 jika guna mana tred.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *